General: 932 850 010
Urgencias: 932 850 777
Les hemorroides són unes dilatacions venoses, que es troben al canal anal que fisiològicament actuen com si fos un coixí a l’hora de fer la defecació i a més també ajuden a la continència quan hem acabat la mateixa. Aquestes venes es poden dilatar, i quan es produeix aquesta dilatació de les venes, apareixen.
No, poden provocar dolor (proctàlgia), sagnat i a vegades picors. Existeixen diferents graus i el màxim que pot causar al pacient per un sagnat molt important és una anèmia.
És un conjunt de coses, no hi ha una única causa específica. Sobretot en les dones joves el més freqüent és després de tindre una gestació, l’embaràs produeix un augment de la pressió al abdomen i això dificulta el retorn venós de tota la sang que ve de les cames i de la zona anal cap a dintre de l’abdomen. Igual que es formen varius a les cames també es formen les hemorroides, que no deixan de ser unes varius també.
Hi ha estudis que ens parlen que entre un 30% fins a un 50% de la població alguna vegada a la seva vida consulta al metge per tema d’hemorroides.
Si, bàsicament com a conseqüència en quant a les deposicions , és a dir, patir un estrenyiment i sobretot fer unes deposicions dures, amb esforç, predisposa a tenir hemorroides.
No és que hi hagi uns aliments concrets que donin hemorroides, si no és al reves, hem de fer una dieta rica en fibra i una bona hidratació per evitar-les.
Aliments que puguin estar implicats? Picants, espècies i abús d’alcohol.
El principal és tenir una dieta rica en fibra perquè al acte de la deposició no hi hagi un esforç important. Cadascú necessita un nivell de fibra determinat, hi han persones que no tenen problema i d’altres que han de prendre molt de fibra, suplements de fibra o medicaments amb fibra.
També és molt important la ingesta de líquids, aquesta fibra ha d’estar ben hidratada per que sigui tova.
Un cop la hemorroide ja s’ha desenvolupat, ja hi ha aquesta variu, ja està feta i no es cura del tot. Pot molestar i per tant s’ha de tractar o pot no molestar mai.
Hi han molt graus d’hemorroides i no és el mateix tenir un episodi que et doni molèsties 3, 4 dies o una setmana, que tenir molèsties persistents. Al mercat hi han pomades , que ens ajuden a millorar-les ja que porten corticoides com a antiinflamatoris i anestèsics per eliminar el dolor, i això ajuda i milloren les hemorroides de caràcter lleu.
Quan la simptomatologia és persistent (dolor i sagnat) s’ha de consultar al metge i s’ha de valorar, sobretot i molt important si es produeix un sagnat. Qualsevol sagnat s’ha de consultar amb un especialista en cirurgia general i digestiva, perquè pot ser que no siguin hemorroides.
A la meva consulta cada any veig pacients que vénen després d’episodis de sagnat que l’hi duren 3 mesos, 6 mesos , un any i no tenen hemorroides per desgràcia, se’ls hi diagnostica d’un altre cosa que normalment és un tumor i això és preocupant. Si haguessin vingut el primer dia hagués estat un pronòstic curable, si et venen al cap d’un any pot ser sigui massa tard.
Com deia abans hi ha molts graus d’hemorroides, es classifiquen en 4 graus. Els 2 primers graus son lleus i es tracten amb pomades, fàrmacs via oral...
Quan passem a hemorroides de tercer o quart grau , s’indiquen teràpies més agressives: Esclerosis Hemorroïdal, col·locació de banda i la cirurgia. Bàsicament son aquestes 3. Les dos primeres donen el seus resultats però no son tan radicals i efectives com la cirurgia, que normalment sol ser definitiva.
Si, avui dia normalment són estades de 24 hores i oferim diferents tècniques. Es pot utilitzar el làser, la cirurgia és la mateixa, l’avantatge és que la cirurgia làser no fa una ferida tan fonda com altres tècniques i la recuperació normalment és millor.
Dr. Antoni Oliva Soler, Cirurgià Digestiu de la Clínica Ntra. Sra. del Remei